...aneb proč někdy chutná jinak, než jste doufali.
Představte si to. Koupíte si lahev vína třeba na výletě ve vašem oblíbeném vinném sklípku. Nebo dáte na doporučení vašich přátel či dostanete nějaký výtečný kousek jako dárek. Lahev vína pak dáte doma někam stranou. Třeba do kuchyňské linky nebo do obývací stěny. A říkáte si – až přijde ten správný okamžik, ochutnám.
A on přijde. Ale místo jemné vůně a plné chuti vás přivítá… něco jiného. Něco, co má k příjemnému zážitku trochu daleko. Jak je to možné? Pravděpodobně kvůli skladování. Nebojte se, nejste v tom sami. Chyb při uskladnění vína se doma dopouští spousta lidí – často zcela nevědomky. Ale dobrou zprávou je, že se jim dá snadno předejít.
Jak na to? Poradíme.
Kuchyň není vinný ráj
Uskladnění vína v kuchyni je sice praktické, ale ne na příliš dlouhou chvíli. Teplo z vaření, výkyvy teplot, vlhkost, světlo… to všechno víno ovlivňuje víc, než by se mohlo zdát. A výsledkem může být chuť, která už nemá s původní elegancí mnoho společného.
Možná si říkáte – tak ho šoupnu do ledničky, tam je příjemný chládek. Ale zklameme vás, ani to není ideální. V běžné lednici je na víno až příliš chladno (zejména pro červené), a hlavně příliš sucho.
Teplo tak akorát a hlavně bez výkyvů
Stejně jako my máme rádi pokojovou teplotu, víno si žádá svůj termální komfort. Ideální rozmezí je mezi 10–14 °C. Červená vína snesou i teplotu o něco vyšší, tj. 12–18 °C a bílé naopak nižší, kolem 8–12 °C. Vysoké teploty způsobují jeho rychlé stárnutí.
Čím tepelně stabilnější prostředí mu nabídnete, tím lépe se mu bude u vás doma dařit, protože kolísání teplot mu příliš nesvědčí.
A existuje nějaký bod mrazu vína?
Ano, i víno má svůj bod mrazu a je to zhruba -2 °C. A když zmrzne, mění se jeho struktura i chuť.
A co ta vlhkost? Kdy je akorát?
Skladování vína v paneláku je občas výzva. Nejen kvůli teplotě, ale taky kvůli vlhkosti.
Korek nesmí vyschnout — jinak se stane tak tvrdým, že přestane těsnit a do vína začne proudit vzduch. A ten víno rychle kazí. Ve výsledku víno chutná, jako by ho někdo nechal zapomenuté na slunci.
Naopak, pokud je vlhkost moc vysoká, se může začít tvořit plíseň. Ta je nepříjemná sama o sobě, ale hlavně když se dostane na korek, nasaje si plísňová aromata a víno pak chutná… no, rozhodně ne jako z vinotéky.
Takže ideál? Vlhkost kolem 60 až 75 %.
Láhev musí ležet, nikoli stát
Možná se vám to zdá jako drobnost, ale způsob, jak víno uložíte, má skutečně význam. Lahev by měla ležet – zvlášť pokud je uzavřená korkem. Proč? Už vám asi během čtení třetí chyby při skladování vína došlo, že je to proto, aby korek zůstal neustále vlhký. Když uschne, víno nasaje vzduch a začne oxidovat. Pokud chcete ochránit jeho výjimečnou chuť, dopřejte mu polohu „spánku“. Víno vám to vrátí a vy zase budete vděční jemu.
Světlo ne. Raději tmu
Jasné světlo, a zejména to UV, ničí víno na molekulární úrovni a mění jeho chuť i vůni. Že jste to netušili? Asi si říkáte, že polička s výstavkou vín není zrovna praktický doplněk domácnosti. A máte pravdu. Tato chlouba vás může stát hodně – třeba i život toho nejlepšího vína, ze kterého se stane nápoj bez duše.
Víno potřebuje klid
Možná vás to překvapí, ale víno není fanoušek častého přemisťování. Každý otřes, každé přeskládání, každé „kouknu se, co tam máme“, mu ubírá na kvalitě.
Proč? Protože víno zraje. A k tomu potřebuje klid a stabilitu – a to se týká zejména archivních vín. Jeho časté pohyby narušují sedimenty a mění jeho chuťový profil. Takže jestli chcete z lahve vytěžit maximum, nechte ji na jednom místě.
Náš tip: Optimální podmínky pro víno poskytují domácí vinotéky. Že o jedné z nich uvažujete? Přečtěte si našeho průvodce výběrem vinoték.
Jak na uskladnění vína bez sklípku?
Doposud jsme řešili nejčastější chyby skladování vína. Teplota, vlhkost, sluneční záření, pohyb i poloha jsou aspekty, které ovlivňují jeho výslednou kvalitu. Pojďme si teď ale říct, co pro víno můžeme udělat, aby nám bez úhony přežilo do té kýžené chvíle:
- Najděte nejchladnější a tepelně nejstálejší místo v bytě.
- Víno uložte naležato do krabice nebo skříňky, která nepropouští světlo.
- Postarejte se o dostatečnou vlhkost – například pomocí zvlhčovače vzduchu nebo misky s vodou poblíž lahví.
- A nakonec s vínem zbytečně nehýbejte. Potřebuje klid, aby zrálo tak, jak má.
Možná jste si během čtení řekli – fajn, ale kde doma vezmu ideální teplotu, vlhkost a tmu? Pokud nemáte sklípek s tímto ideálním prostředím, je to téměř nemožné. Pomocí improvizací si můžete pomoci k uchování vína bez úhony, ale z dlouhodobého hlediska je to vyčerpávající.
Právě proto existuje domácí vinotéka, která se postará o všechno, co víno potřebuje. Udrží stabilní prostředí, chrání před výkyvy teplot, vysoušením korku i světlem, které ničí aroma i chuť. A hlavně – udělá to automaticky, bez vaší námahy.
Nemusíte mít sklep ani přestavovat byt. Díky ní se každá lahev otevře přesně tak, jak to vinař zamýšlel – s plnou chutí, vůní a elegancí.
Ať už máte tři oblíbené lahve, nebo větší sbírku, vinotéka je investice do radosti, kterou si opravdu vychutnáte. Navíc představuje i vkusný doplněk do domácnosti. Ani v té nejmenší domácnosti překážet nebude – a vestavné modely vinoték zaujmou i toho nejnáročnějšího uživatele. Pod deskou kuchyňské linky sice působí nenápadně, ale pište si, že upoutají pozornost každé návštěvy.