Vinaři věnují roky péče a trpělivosti, aby vytvořili dokonalé víno. A byla by škoda, kdyby jeho chuť zkazilo nesprávné skladování. Pokud si chcete vychutnat víno v jeho nejlepší kondici, je dobré znát základní pravidla. Ať už máte pár oblíbených lahví, nebo budujete domácí sbírku, zde je přehled toho nejdůležitějšího – ideální teplota, vlhkost, světlo a umístění lahví.
1. Teplota: Nepřítel číslo jedna? Kolísání
Teplota hraje zásadní roli v tom, jak se víno vyvíjí, zraje a jak dlouho si uchová své vlastnosti. Rozdílné druhy vína mají sice drobné preference, hlavní důraz je však kladen na stabilitu. Kolísání teplot – například mezi dnem a nocí – může negativně ovlivnit kvalitu vína, způsobit nežádoucí chemické reakce a urychlit jeho stárnutí. Krátkodobé výkyvy nemusí být fatální, ale dlouhodobě jsou rizikem zejména pro archivní vína a vína s korkovým uzávěrem.
2. Správná vlhkost při skladování vína: Korek musí dýchat
Optimální vlhkost při skladování vína je 60 až 75 %. Pokud je vzduch příliš suchý, korky vysychají a dochází k oxidaci vína. Moderní vinotéky umožňují kontrolu vlhkosti, čímž prodlužují životnost vašich vín.
Pokud je vinotéka vybavena režimem dynamické klimatizace, cirkulační systém vzduchu běží nepřetržitě, i po dosažení požadované teploty. Díky tomu se uvnitř spotřebiče udržuje konstantní mikroklima, které věrně napodobuje prostředí tradičního vinného sklepa. Tento režim je ideální zejména pro dlouhodobé skladování vína, protože zajišťuje rovnoměrné podmínky pro každou lahev ve vinotéce. Pokud plánujete archivaci vín, doporučujeme mít režim dynamického klimatu vždy zapnutý.
3. Světlo a víno: Proč víno patří do tmy
Přímé světlo, zejména sluneční, škodí vínu – mění jeho chemické složení a zkracuje jeho trvanlivost. Proto se doporučuje skladování vína v temnu. Domácí vinotéky jsou vybaveny často vícevrstvým sklem s UV filtrem, které chrání víno před světelným poškozením i v prosvětlených místnostech.
4. Vibrace
Vibrace narušují přirozený proces zrání vína, protože míchají usazeniny a zrychlují chemické reakce, které mohou negativně ovlivnit chuť i aroma. Pravidelný pohyb lahve zvyšuje riziko oxidace, čímž se snižuje kvalita i životnost vína, zvláště u archivních ročníků.
Moderní domácí vinotéky jsou proto vybaveny antivibračními technologiemi, které zajišťují klidné prostředí a optimální podmínky pro každou láhev.